487448966190153
 
1_rdOHx5o1uudK5leiUJqDfA.jpeg

De fasciabenadering

Het woord ‘fascia’ komt uit het Latijn en betekent band, bundel of verband.

Wat is fascia?

De fascia lopen door het hele menselijke lichaam, tot in de diepste zone .

De fascia vormt een netwerk dat alle spieren, gewrichten, botten en organen omhult.

Het vormt een eenheid en zorgt ervoor dat alles met elkaar verbonden is.

Tevens geeft de fascia mechanische steun, bescherming tegen druk, maar zorgt o.a ook ervoor dat structuren soepel en zonder wrijving langs elkaar kunnen bewegen.

De fascia spanning wordt beïnvloed door het autonome zenuwstelsel.

Een innerlijke rust vermindert onze lichaamsspanning, maar stress kan echter de spanning van onze fascia verhogen.

We mogen dus gerust stellen dat de fascia de verbinding vormt tussen lichaam en psyche.

Fasciaverklevingen en te weinig fasciabeweging zijn een mogelijke oorzaak voor de daling van onze coördinatieve vaardigheden en kunnen vele klachten veroorzaken.

98% VAN ONS LICHAAM BESTAAT UIT BINDWEEFSEL.

 

Er zijn 3 soorten fascia

190930-fs-SEO-images-800x500-07.jpg

De oppervlakkige fascia 

Net onder de huidlaag (subcutaan) ligt de oppervlakkige fascia, welke het lichaam als een laag van los weefsel omvat, opgebouwd uit collageen en elastinevezels.

De oppervlakkige fascia is o.a. belangrijk voor het ondersteunen van de positie van aders en vet in je huid en de integriteit van de huid in het algemeen.

In deze oppervlakkige laag zitten een heleboel receptoren en zenuwuiteinden (meer dan in de spieren!).

De aanwezigheid van al deze receptoren maakt duidelijk wat de invloed is van fascia op ons waarnemen van de positie van ons lichaam (proprioceptie) en de connectie en invloed op ons zenuwstelsel (bijvoorbeeld pijn en de reactie van ons zenuwstelsel daarop).

De hoge vochtigheid van de fascia zorgt ervoor dat alle lagen vrij kunnen bewegen ten opzichte van elkaar.

Faszienforschung.webp

De diepe fascia

Als een continue laag van dicht, onregelmatig bindweefsel is de diepe fascia over het hele lichaam verspreid.

Door de stijfheid wordt de vorm van ons lichaam behouden en geeft het ons ondersteuning. In deze laag zitten myofibroblasten die belangrijk zijn voor het verkorten van het weefsel na verlenging en het verplaatsen van energie in het lichaam.

Ze omhullen en verbinden je spieren, botten en gewrichten. De diepe fascia reagerert op chemische en mechanische prikkels en worden ook wel “het zesde zintuig” genoemd.

bb3740_28f2601cba9b4c6ba410a954dc6fbb6b~mv2.webp

De viscerale fascia

Ze omhullen en beschermen je organen.

Ze houden ze vast en zorgen dat ze op hun plaats blijven.

Net als de diepe laag is deze laag ook minder rekbaar dan de onderhuidse laag, want om de organen stabiel te houden, moet zijn spanning nagenoeg gelijk blijven.

De verbindende laag omhult bijvoorbeeld de hersenen en het ruggenmerg met de hersenvliezen (meningen), het hart met het hartzakje (pericard) en de longen met het longvlies (pleura).

  

Wat doet fascia?


Soepel en efficiënt bewegen: Fascia zorgt ervoor dat je spieren en pezen soepel langs elkaar kunnen glijden.

Er zijn meerdere lagen op elkaar en in verschillende richtingen zodat bij elke beweging het glij-, en stabiliteitvermogen optimaal is.

Het zorgt er ook voor dat we één geheel blijven. Zonder fascie zouden we uit elkaar vallen. Daarnaast zorgt het voor een optimaal gebruik van alle krachten die we opvangen en kunnen gebruiken.

Communicatie: Je fascia is de communicatielijn tussen alle systemen. Door de vele receptoren in de fascia worden signalen naar je ruggenmerg en hersenen gestuurd. Deze impulsen leiden weer tot stimulatie van andere structuren, bijvoorbeeld de spierspoeltjes. Als je dan leest dat fascia 10 keer meer receptoren heeft dan spieren (Schleip), dan is het een goede vervolgstap om ook te denken wat een goede fasciabehandeling met de systemen in je lichaam doet.

Het beschermt je, het vangt krachten op en verdeelt het over je lichaam. Denk maar eens aan het neerkomen na een sprong. Als je geen fascia had zou je lichaam indeuken en beschadigd raken. Zie je de voorbenen van een springpaard voor je? Hoeveel ze doorveren en weer terugveren bij het neerkomen en omhoog komen? Dat komt door de fascia. Alle energie wordt opgevangen, verplaatst en hergebruikt voor de beweging die erop volgt.

Verbinding maken: Fascia zorgt ervoor dat alles met elkaar verbonden is. Het zorgt voor het overbrengen van energie en krachten. Bijvoorbeeld kracht van het achterbeen wordt over gebracht naar de voorkant door middel van de myofasciale ketens (de keten van spier en fascia).

Temperatuurregulatie: De fascia zorgt ervoor dat de temperatuur in je spieren en andere weefsels niet te hoog wordt. Als twee spieren langs elkaar glijden ontstaat er warmte. De fascia zorgt ervoor dat de warmte niet te hoog wordt of dat het afgevoerd wordt.

Emotie: De fascia is niet alleen mechanisch, er wordt energie en emotie in opgeslagen. Onverwerkte emoties kunnen zich opslaan in de fascia. Bij het niet goed verwerken van emoties of energie verstrakt de fascia en wordt het minder soepel.

WAT GEBEURT ER ALS DE FASCIA NIET GOED WERKT?

 

Ongunstige (werk)houdingen, trauma, stress, overbelasting, bewegingsarmoede kunnen leiden tot een verstoorde balans in het fasciale netwerk.

Triggerpoints, bindweefselverhardingen en -verklevingen kunnen hier het gevolg van zijn.

Deze kunnen leiden tot (chronische) pijn, bewegingsbeperkingen, minder efficiënt bewegen en afname van de algehele fitheid. 

Een verstoorde spierfunctie kan ontstaan door verminderde verglijmogelijkheden tussen de verschillende fascialagen.

Ook kunnen verhardingen in de fascia ontstaan die er voor zorgen dat spierspoeltjes niet goed kunnen functioneren.

Dit heeft een negatief effect op de spierfunctie.

Verklevingen kunnen ontstaan door operaties, trauma’s, impact letsels, overmatige frictie, overbelasting etc.

Een normaal ontstekingsproces gaat gepaard met extra collageenproductie.

Dat collageen wordt in een chaotisch patroon gedumpt op de fascia.

Beweging zorgt ervoor dat de vezels intelligent uitgelijnd worden.

Bij onvoldoende beweging van het collageenweefsel kunnen er verklevingen tussen de verschillende lagen ontstaan. Te intensief bewegen kan juist de collageenproductie verder opvoeren en op die manier tot meer problemen leiden.